Pizza Neapolitańska

Poznaj sekret naszej pizzy. Oryginalne włoskie produkty, niepowtarzalny smak. Naszą pizzę wypiekamy w piecu kamiennym, certyfikowanym przez AVPN, w temperaturze ok. 450 stopni C. Czas wypieku pizzy to tylko 90 sekund. Odpowiedni proces dojrzewania ciasta oraz znikoma ilość drożdży sprawia, ze pizza jest nie tylko smaczna, ale również lekkostrawna.  Używamy najlepszych włoskich składników takich jak, mąka włoska 00, mozzarella Fior di Latte, Pecorino Romano, Grana Padano, Prosciutto Crudo, Braseola, Prosciutto Cotto, salami Napoli i wiele innych...

Pizzeria Cimone - pizza neapolitańska

Oryginalne włoskie produkty, niepowtarzalny smak.

Oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana).

Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 00 (ewentualnie z domieszką mąki typu 0).

Pozostałymi składnikami ciasta są: drożdże piwne, woda pitna, sól (morska lub kuchenna), oliwa. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych.

Pizza musi być przygotowywana w piecu opalanym drewnem. Może mieć grubość ok. 0,4 cm w środku i brzegi wysokości 1-2 cm.

Pizzeria Cimone - pizza neapolitańska

Cimone: AVPN nr 863

Jako pierwsza restauracja we Wrocławiu posiadamy certyfikat AVPN.

AVPN (wł. Associazione Verace Pizza Napoletana), czyli Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy to organizacja non-profit, która powstała w 1984 roku w Neapolu. Jej misją jest promocja i ochrona “prawdziwej neapolitańskiej pizzy” (wł. verace pizza napoletana) – typowego, lokalnego produktu, o szczegółowo określonej charakterystyce, spisanej w Międzynarodowych Przepisach, stworzonych i zarejestrowanych przez AVPN i obowiązujących od 1984 roku. Ich przestrzeganie jest niezbędne do otrzymania zgody na używanie zarejestrowanej marki “Vera Pizza Napoletana”.

Stowarzyszenie chroni i promuje także produkty używane do wytworzenia pizzy neapolitańskiej i stowarzyszone pizzerie. Zajmuje się również rozwojem zawodowym i podnoszeniem kwalifikacji pizzaioli.